De Schééper nr. 51 - december 2001
Korte samenvatting van het recent verschenen nummer van De Schééper:
In gesprek met een echte Reuselse laat Thijs van der Zanden de 90-jarige Marianne van Limpt-van der Zanden aan het woord. In Reusel is ze beter bekend als Marianne van Jan van de Mutte. Tijdens het gesprek vertelt Marianne o.a.: "Vruuger hebben we bij ons nooit honger geleejen, mér daor was alles mee gezeed. Er moes hard gewerkt worre en verjaordaogen werden bij ons geregeld vergeten. Kermisgeld kregen we nie, daor was ons moeder veul te zúnnig vur".
Hanna en Drieka kunnen in eerste instantie niet goed begrijpen wat de leden van de Heemkunde Werkgroep Reusel bezield heeft om acht grote keien bij de Grote Cirkel neer te leggen. Maar gaandeweg komen ze er achter dat deze acht keien tezamen het Acht Zaligheden-monument vormen.
In Oud-Reusel deel 2 doet Pieter Wouters verslag van het door hem in april 1999 uitgevoerde archeologische onderzoek in de bouwput van het nieuwe gemeentehuis van Reusel-De Mierden. De grondsporen in de bouwput bestonden uit twee greppels, twee waterputten en een heleboel paalsporen. Vooral het nader onderzoek van de waterput aan de oostkant van de bouwput moest onder grote tijdsdruk plaatsvinden. Gelukkig leverden zijn inspanningen interessante gegevens en vondsten op.
In Een Reuselse familie in beeld heeft Jo Hendrikx foto's verzameld van de familie Jan Vrijsen (Jan Kuus) en Beth van Eyk .
In aflevering 3 van de reeks De keiweg uit 1890 van Reusel naar Hilvarenbeek plaatst Martien Heesters het initiatief uit 1880 voor de aanleg van een keiweg van Reusel naar Hilvarenbeek, in een historisch perspectief. Daarbij speelden de veranderende economische ontwikkelingen van die tijd een grote rol.
Weet u wat ne palfrenier, ne pallesaot, ne paljas of ne patriarch is? Zoniet, lees dan ook deze keer weer de kostelijke rubriek Schelle duu nie zeer…van Graard Janssen waarin o.a. deze Reuselse scheldwoorden worden verklaard.
In de rubriek Waar komen onze achternamen vandaan? van Wim van Gompel maken we deze keer kennis met de achtergronden van de naam De Laat.
De Molenstraat, een zijstraat van de Wilhelminalaan, begon vroeger bij Bakkers Jan (Van Gorp) en Toon Pap (Dirkx). In een met diverse foto's gelardeerd artikel De straat zoals die vroeger was en haar bewoners geeft Joan Jansen een kleurrijke beschrijving van haar bewoners uit vervlogen tijden. Achtereenvolgens passeren de gezinnen van Fons Coppens, Jan Maes en Harrie de Kroon, Jan Bierings en Nol Bruininx, Jan Jansen (Zwart Jantje), Simon van Kemenade, Lieske Minnen, Fons Verspaandonk, Kees Kaethoven en tenslotte Kees Moeskops, de revue.
In Het Reusels dialect behandelt Wim van Gompel deze keer enkele Reuselse 'raadseltjes'. Ooit gehoord van de spreuk Oravis randavis beumöttis is nepot die kapotis? of Vier hangen er, tien trekken er uit een leren zekske in een zinken bekske? of Kromme lange, vanwaor komde gij gegangen? Geschoren gat, waorum vraogde gij dat? Niet, dan moet je zeker dit artikel lezen!
In het artikel Stenen der Zaligheden geeft de 'Keienwerkgroep' van de Heemkunde Werkgroep Reusel een korte uiteenzetting over de beweegredenen van de oprichting van dit monument aan de Grote Cirkel te Reusel. Op de website van HWR (hwr.2y.net) staat het volledige verslag van Jaon Jansen over de wordingsgeschiedenis van dit project.
De laatste bladzijde wordt zoals gebruikelijk in De Schééper gevuld met het artikel Neffe 't pötje gepist? In het proces-verbalenboek van veldwachter Jan Imants beschrijft Aad Martens een proces uit 1872 opgemaakt tegen de 19-jarige Peter Leonardus van Gorp vanwege het stelen van eieren uit het 'verblijf of rustplaats van hoenders' van molenaar Franciscus Antonius Rooijackers.
Hebt u ook belangstelling gekregen voor een abonnement op De Schééper?
Een abonnement op De
Schééper kost per jaar ƒ19,50 (binnen Reusel) en ƒ30,50 (binnen Nederland
i.v.m. portokosten).
Losse nummers
zijn ook verkrijgbaar voor ƒ 9,50 per stuk; o.a. bij Het Lindeblad te Reusel.
Wilt u een abonnement
of een los exemplaar bestellen?
Dat kan:
-schriftelijk : Heemkunde
Werkgroep Reusel Postbus 95 5540 AB Reusel
-e-mail : heemkunde.reusel@hetnet.nl