Extra informatie - Heemkunde Werkgroep Reusel

Jaarprogramma HWR 2021 is voor leden te bekijken op het Ledenplatform

Tweede Kamer Verkiezingen

Onze Corona maatregelen

Volgend jaar bestaat de HWR 50 jaar en daaraan willen we aandacht schenken. Hebt u een goed idee voor de jubileumviering of bent u creatief meldt u zich dan aan voor een onvergetelijk resultaat.

OVER ONS
Inhoudsopgave De Schééper 127:

In gesprek met een echte Reuselnaar - Thijs van der Zanden
Bijnamen gebaseerd op activiteiten - Wim van Gompel
In Memoriam Frans Driesens - Bernard Fleerakkers
25 jaar geleden - Jos Lavrijsen
Toen d’n tram nog door Reusel liep (1) - Bernard Fleerakkers
Een Reuselse familie in beeld - Jo Hendrikx
De Spaanse griep in Reusel - Hans Loonen
Reusels geschiedenis - Nanny ‘t Hart en Hans Loonen

Van de redactie
Ook voor dit nummer van de Schééper konden we nog niet volop als redactie vergaderen.
Ondanks dat het moeilijk is mensen te interviewen, is het weer gelukt om het blad te vullen met de vaste rubrieken, een nieuw reeks van Bernard getiteld: Toen d’n tram nog door Reusel liep, deel 1. En een lang artikel door Hans: De Spaanse griep in Reusel.
Een zeer actueel onderwerp nu we zo hard worden getroffen door het coronavirus. Een al langer gevreesde pandemie die werkelijkheid is geworden. De coronapandemie waarmee de wereld momenteel worstelt, kende 100 jaar geleden een voorganger die soms als afschrikwekkend voorbeeld wordt genoemd van wat nu kan gebeuren: de Spaanse griep. Het hoogtepunt van dat griepvirus lag in 1918 en trof vooral Europa zwaar. Miljoenen doden waren het gevolg, veel meer dan de Eerste Wereldoorlog maakte. En die pandemie ging ook aan Reusel niet voorbij. In deze Schééper wordt duidelijk gemaakt hoe die griep Zuidoost Brabant binnensloop en verwoestende gevolgen achterliet. Ook de extra problemen die in Reusel ontstonden door de aanvoer van Belgische en Franse vluchtelingen worden beschreven.
Verder schreef Bernard een In Memoriam voor Frans Driesens, een zeer trouw lid van de Heemkunde Werkgroep Reusel.
Alle schrijvers weer bedankt voor jullie bijdragen. En de lezers wensen we veel lees- en kijkplezier.