Ga naar de inhoud

Archeologische opgravingen in Reusel - Heemkunde Werkgroep Reusel

Koptekst
Menu overslaan

Archeologische opgravingen in Reusel

WERKGEBIEDEN > ARCHEOLOGIE
Archeologische opgravingen in Reusel
 
Eind 20e eeuw werden in het centrum van Reusel archeologische opgravingen uitgevoerd. De opgravingen stonden onder leiding van het Instituut voor Pre- en Protohistorische archeologie van de Universiteit van Amsterdam (het IPP) en werden mogelijk gemaakt  dankzij de royale (financiële) medewerking van het gemeentebestuur van Reusel. De werkzaamheden werden in drie fasen uitgevoerd. De eerste (proef)opgraving vond plaats in augustus 1995. Dat was op de speelplaats  van de voormalige openbare school De Klimop. Daarbij werden fundamenten van een gotische kerk en een gedeelte van de restanten van een voormalige Romaanse kerk blootgelegd. De resultaten van deze proefopgraving werden in september 1995 door het IPP gerapporteerd aan de gemeente. Enige maanden later presenteerde de stedenbouwkundige, in het kader van een nieuw bestemmingsplan, de definitieve inrichtingsschets voor het centrum van Reusel.
Volgens deze schets zou het gehele gebied, waar de overige restanten van de Romaanse en gotische kerken lagen, op de schop gaan en compleet opnieuw worden heringericht. Gelijktijdig met de inrichtingsschets werd er ook een ambitieuze planning gepresenteerd. Daaruit bleek dat er haast gemaakt zou moeten worden met het opgraven en onderzoeken van de overige archeologische restanten. Zodoende werd de tweede fase al in het voorjaar van 1996 uitgevoerd. Weer een goed jaar later vond de derde en laatste fase van de opgravingen plaats. Deze werden afgerond in juni 1997.

Op voorstel van Heemkunde Werkgroep Reusel werd in de stedenbouwkundige schets en met de inrichting van de openbare ruimte, ter plaatse van het nieuwe 'verbeterde' busstation, rekening gehouden met de voormalige gotische en Romaanse kerken.
In de toelichting op de inrichtingsschets verwoordde de stedenbouwkundige dat als volgt:
Een specifiek element op het plein vormen de fundamenten van de vroegere Romaanse en gotische kerken van Reusel. Deze waardevolle historische referentie vraagt om een ruimtelijke vertaling in het pleindeel dat ontstaat tussen de Wilhelminalaan en de halteplaats van de bussen. Een combinatie met de haltevoorzieningen (bijvoorbeeld  bestratings- en/ of zitelementen) is goed denkbaar.
Bij de uitvoering van het bushalteplein zijn in de bestrating zwarte keitjes opgenomen die de contourlijnen van de gotische kerk weergeven. Ook in de overkapping van de bushalte zijn deze contourlijnen terug te vinden. Een taxushaag in het talud markeert de plaats en een gedeelte van de vorm van de Romaanse kerk. Door de gemeente is bij het busstation een informatiepaneel geplaatst waarop de (bouw)geschiedenis van de voormalige kerken in Reusel beschreven staat.

De archeologische opgravingen inspireerden ook Jan Vosters. De opgravingen die er in 1995 en 1997 plaatsvonden hebben de Reuselse kunstschilder geïnspireerd tot een indrukwekkende serie olieverfschilderijen; ruim dertig in getal. 23 Daarvan hebben een plaats gekregen in het boek 'Verleden Tijd'. In de zandverkleuringen, restanten van doodskisten en overblijfselen van botten en schedels treft hij, in een soort van cumulatie, de thematiek aan die hem in zijn eerdere werk ook vaak bezig heeft gehouden: de vergankelijkheid van het aardse bestaan.

© 2024 Heemkunde Werkgroep Reusel
Elke dinsdagmorgen 10-12 uur, zijn bezoekers van harte welkom
bij de HWR, locatie MFA De Kei, Kerkplein 69 Reusel        
Terug naar de inhoud