Ga naar de inhoud

Januskop - Heemkunde Werkgroep Reusel

Koptekst
Menu overslaan

Januskop

ACTIVITEITEN
De Januskop aan de Kleine Cirkel
 
Een Januskop is een oud symbool dat tegenstellingen uitbeeldt. Het heeft een hoofd met twee gezichten zodat het zowel naar de ene kant als naar de andere kant kan kijken. Het kan dus figuurlijk gesproken het verleden en de toekomst zien. Deze figuurlijke betekenis is overgegaan op mensen. Iemand die niet zijn/haar ware gezicht laat zien, die nu eens het ene gezicht en dan weer het andere laten zien, gelden als onoprechte, onvoorspelbare mensen. Charmant en genadeloos, sociaal vaardig, maar alleen maar geïnteresseerd in zichzelf.  
 
Janus is de Romeinse god van deuren en stadspoorten. Letterlijk betekent het doorgang wat inhoudt dat hij zowel voor als achter de poort moest kunnen kijken. Vandaar een hoofd met twee gezichten.
 
In Reusel staat de Januskop 32 meter boven het NAP, midden op de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Schelde en de Maas. Naar het noorden toe stroomt het water via de Raamsloop, de Reusel en de Dommel waar het uiteindelijk terecht komt via de Maas nabij Den Bosch naar de Noordzee te stromen. Naar het zuiden toe stroomt het water via de Wamp en de Nete naar de Schelde om via de Westerschelde in de Noordzee te komen. Het vrouwengezicht kijkt naar het zuiden terwijl het mannengezicht gericht is op het noorden. Een informatiebord nabij de Januskop geeft nadere uitleg.
 
Het idee en de uitwerking van de Januskop zijn van Jan Lavrijsen. In opdracht van de Heemkunde Werkgroep Reusel heeft Ellen van Kroonenburg het beeld gemaakt.
 
Tekst onder vrouwengezicht:
Mijn Buurman, die dwaas, plast Noord naar de Maas
ik kan het met hem niet zo vinden, misschien dat we ooit
je weet het maar nooit, ons toch in het echt nog verbinden
 
Tekst onder mannengezicht:
Van de vrouw hierachter, valt te vermelden
dat ze watert op Nete en Schelde, ik zie haar heel graag
maar steeds blijft de vraag, of mijn avances tot nu toe telden
© 2024 Heemkunde Werkgroep Reusel
Elke dinsdagmorgen 10-12 uur, zijn bezoekers van harte welkom
bij de HWR, locatie MFA De Kei, Kerkplein 69 Reusel        
Terug naar de inhoud