Veldhospitaal - Heemkunde Werkgroep Reusel

Koptekst
Ga naar de inhoud

Veldhospitaal

ACTIVITEITEN
Vervolgpagina POI2
 
Veldhospitaal De Gagel
 
Bij het begin van de hevige strijd om Reusel plaatsten de Duitsers hier een veldhospitaal op zondag 24 september 1944. Geharde heelmeesters werden hier geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog die in Reusel eind september 1944 bloedig verliep. Een jonge Reuselnaar Wimke van Limpt overleed hier aan zijn verwondingen door een granaatexplosie.
Een veldhospitaal werd ingezet op een tactische plaats nabij het gevechtsgebied. In het tijdelijk noodziekenhuis kregen slachtoffers de eerste noodzakelijke behandelingen. In september 1944 was het Duitse veldhospitaal gevestigd in de boerderij van familie Kokx, anno 2024 restaurant De Nieuwe Erven in Reusel. Zondag 24 september 1944 werd vanwege het begin van de strijd om Reusel het veldhospitaal verplaatst naar Hooge Mierde, naar de boerderij van de familie Van Hoof. De gewonden werden binnengebracht vanaf het front en behandeld door Duitse legerartsen.
Wimke van Limpt
 
Hierbij het verslag van de familie Van Limpt wiens zoontje Wimke in dit noodhospitaal overleed:
Zondagmiddag 24 september zaten allen in de kelder, iedereen behalve pa en ma die bij de grutjes bleven. Wim en Lies schoten de kelder uit om, zoals ze zeiden, naar de wc te gaan. Maar het duurde nogal lang voordat ze terugkwamen en Martha ging eens kijken. Ze zag ze beiden de hof inlopen en meteen daarop kwam de inslag van een granaat. Het was een verdwaalde granaat die verkeerd gericht was. Een wonder gebeurde, alle ruitjes in huis waren kapot, geen enkel ruitje boven of onder was nog heel, het glazen afdak achterom stortte in, alle glas was stuk behalve de ruiten in de kamer van de grootmoeders, daar was geen raam kapot. Lies was gewond aan haar knie, onderbeen en haar voet, ze werd behandeld door de Duitse arts Heinz Daams. Wimke had een aantal kleine wondjes van bomscherven. Vader en moeder zijn met Wimke naar de Duitse Rode Kruispost bij Kokx gevlucht, de Duitsers waren de Rode Kruispost aan het verplaatsen naar Van Hoof in Hooge Mierde, weg van het front. De Duitsers met hun voertuigen namen Wimke en zijn ouders mee naar Hooge Mierde, in de kelder van het woonhuis van de familie van Hoof bezweek Wimke aan zijn zware verwondingen. Wimke kreeg een graf op het kerkhof te Hooge Mierde.
© 2022 Heemkunde Werkgroep Reusel
Elke dinsdagmorgen 10-12 uur, zijn bezoekers van harte welkom
bij de HWR, locatie Gemeentehuis. De (gratis) koffie staat klaar!          
Terug naar de inhoud