Ga naar de inhoud

Over Bladel als negende zaligheid - Heemkunde Werkgroep Reusel

Koptekst
Menu overslaan

Over Bladel als negende zaligheid

ACTIVITEITEN
Mysterie van de 'Blaalse kei' nog onopgelost (Eindhovens Dagblad van 8 mei 2003)
Door Judith de Roy  (foto's toegevoegd door Thijs van der Zanden)
Reusel - De Heemkunde werkgroep Reusel heeft nog geen idee wie enkele dagen geleden de gigantische 'Blaalse kei' in de bossen van Reusel heeft geplaatst. Ook de gemeenten Reusel en Bladel tasten hierover volledig in het duister. Bij de politie is geen melding van diefstal gedaan. De 'illegale kei', de grootste van allemaal in het keienkunstwerk nabij de Grote Cirkel in Reusel, mag voorlopig blijven liggen, zo meldt de Reuselse HWR. Volgens Jan Lavrijsen van de HWR kan die de grap wel waarderen. Daarom mag de kei voorlopig bij de overige acht keien in het Reuselse bos blijven liggen. Maar als 'de dader' zich na verloop van tijd niet meldt en de megakei weghaalt, dan doet de HWR dat. De 'illegale kei' is er waarschijnlijk in de nacht van 30 april op 1 mei neergelegd. Hij ligt bij de overige acht keien aan het fietspad van Reusel naar Bladel.

Platte steen  
De acht stenen symboliseren de Acht Zaligheden - Hulsel, Netersel, Eersel, Knegsel, Duizel, Reusel, Steensel en Wentersel (Wintelre). De overige dorpen in de Kempen worden gesymboliseerd door kleine platte stenen.
De keienwerkgroep van de HWR maakte het 'keienkunstwerk', dat in november 2001 werd onthuld.
Na een verhaal over 'de Blaalse kei' in een weekblad kwamen zondag honderden mensen een kijkje nemen bij de 'illegaal geplaatste kei'. Lavrijsen verwacht dat de kei is neergelegd door een 'grappenmaker' uit Bladel. Hij baseert dat op, in zijn ogen, gezonde rivaliteit tussen de gemeenten Reusel en Bladel. "En op het feit dat 'Bladel' vindt dat ze bij de Acht Zaligheden hoort". Volgens de Reuselse heemkundige is dat onterecht omdat alleen dorpen die op -sel eindigen bij de zaligheden horen. Wintelre hoort erbij omdat dat dorp in de Kempen bekend staat als Wentersel.
Nico van Limpt, voorzitter van 'Heemkundekamer Platella Villa' uit Bladel beaamt dat het dorp in zijn ogen bij de zaligheden hoort. Maar hij ontkent iets met de plaatsing van de kei in Reusel te maken te hebben. Hij vindt de grap overigens erg geslaagd.  
Dat geldt ook voor de Reuselse wethouder J. Dierckx (Cultuur). "Als je een cadeau krijgt, moet je daar niet moeilijk over doen", zegt hij lachend, maar de grap mag geen afbreuk doen aan het keienkunstwerk, zo vindt hij. "Als de Reuselse heemkundigen van de steen afwillen, is het wellicht een geschikt cadeau voor het Bladelse gemeentebestuur". De 'illegale kei' leeft in het Bladelse gemeentehuis niet zo erg, zo weet een gemeentewoordvoerder te vertellen. Dat ie op de Markt in Bladel zal belanden, verwachten ze niet.

Kraan  
De heemkundigen in Reusel wachten voorlopig af of de keienplaatser zich meldt en de kei weghaalt. Gebeurt dat niet, "dan leggen we hem op de Markt in Bladel", zegt Lavrijsen. Of, wanneer en hoe dat gebeurt, is nog onduidelijk. Wel is zeker dat hiervoor een kraan of iets dergelijks nodig is. De steen weegt volgens Lavrijsen zo'n 1500 kg. 'Hij' is met een afmeting van zo'n 1,50 meter hoog en zo'n meter breed meteen de grootste van alle keien die er liggen.
© 2025 Heemkunde Werkgroep Reusel
Elke maandagavond 19-20.30 uur en elke dinsdagmorgen 10-12 uur, zijn bezoekers van harte welkom bij de HWR, locatie MFA De Kei, Kerkplein 69 Reusel        
Terug naar de inhoud